Hem  ›  Kataloger  ›  Filmapoteket

Filmapoteket

Filmapoteket – film inom vård och omsorg

Som inspiration till er som arbetar eller utbildar andra inom vård och omsorg har vi sammanställt en katalog med över 200 filmer för barn, unga och vuxna – både kortfilm, dokumentär- och spelfilm.

Nu har FilmApoteket dessutom fått sitt första supplement! Supplementet innehåller fler än 50 titlar, som kompletterar de titlar som baskatalogen omfattar.

I både baskatalogen och supplementet är filmerna indelade efter olika ämneskategorier. I supplementet hittar du även nytillkomna kapitel. Alla filmer har åldersrekommendationer, information om filmerna samt ämnesord som även är sökbara i register längst bak i katalogen.

I baskatalogen hittar du till exempel Mary & Max och I rymden finns inga känslor, som båda – på helt skilda sätt – närmar sig Aspergers syndrom. I dokumentärfilmen Den sköra tråden skildras kampen för överlevnad på en neonatalavdelning i Lund, och om en helt annan utsatthet berättar Linnéa i Vitt porslin. Filmen handlar om hennes ätstörningar och om den långa vägen tillbaka. Andras problem och vändpunkter kan du hitta i någon av de många filmer som tar upp missbruk. Jag målar lite fantasi är en av våra många filmer om intellektuella funktionshinder, väl värd att uppmärksamma.

I dokumentären Jag vill inte leva detta livet får vi möta en grupp ungdomar som använt "fattigmansdroger" som GHB och GBL, med förödande resultat. I Paradiset möter vi 88-åriga Simin från Iran, som bor på ett svenskt äldreboende men på ålderns höst inte längre pratar svenska, vilket gör vardagen till ett konstant bombardemang av tragikomiska missförstånd. I Rosa drömmar svarta hål får vi istället följa tre kvinnor som mitt i livet förlorat sina män. Plötsligt står de ensamma i livet, med små barn och stor sorg. Ur deras tomhet och förtvivlan ställer filmen frågan; Går det att bli hel igen?

– Det är bara några av de titlar du finner i FilmApoteket! Ladda ner som pdf till höger eller beställ i tryckt form genom att kontakta oss!

Kapitel i katalogen:

Medicinska sjukdomar och skador >>
Genetiska sjukdomar >>
Neurologiska sjukdomar >>
Neuropsykiatriska diagnoser >>
Psykologi och psykiatriska diagnoser >>
Alkohol, droger och missbruk
Familj >>
Kropp, sexualitet, identitet och självbild
Äldreomsorg >>
Våld, övergrepp och mobbning
Förlust och sorgearbete >>
Krig, konflikt och trauma >>
Migration
Övrigt

 Klicka på bilderna för att ladda ner katalogerna.

Beställ katalogen i tryckt form:

bestallning@filmcentrum.se

Rättelser:

Tyvärr har det smugit sig in fel i katalogen – vi uppmärksammar dem här.

Olga – en liten film om ensamhet är gjord av Beata Konar och ingen annan. Filmen är från 1998 och är 40 min lång.

Rosa drömmar svarta hål av Malin Fors
är textad på svenska och engelska.